пʼятницю, 19 червня 2015 р.

ДИСТАНЦІЙНИЙ ТУРНІР З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СЕРЕД УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ТРЕНУВАЛЬНИЙ ТУР 22 березня 2015 року з розв'язками




ДИСТАНЦІЙНИЙ ТУРНІР
З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
СЕРЕД УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

ТРЕНУВАЛЬНИЙ ТУР
22 березня 2015 року

Я бачу мою дорогу, але не знаю куди вона приведе. Незнання того, куди йде дорога, надихає мене йти нею.
Росалія де Кастро

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ТА ПОРАДИ
1.     Тур є тестуванням системи перевірки робіт за табличним процесором та базами даних, а також нової версії базового ресурсу. З питань некоректної роботи неодмінно повідомте про це адміністратора ресурсу за адресою gogerchak.g@gmail.com.
2.     Після виконання завдань проконсультуйтеся щодо правильності свого рішення з учителем.
3.     Називайте таблиці, поля, а також формуйте розв’язання у відповідності до заданих у завданні технічних умов. Помилки у назвах чи вмісті (навіть незначні на кшталт регістру літер) призведуть до зменшення Вашого результату.
4.     Консультуйтеся з питань з приводу умови за допомогою офіційного сервісу. Лише в цьому разі надана відповідь буде гарантовано коректною. Апелювання щодо некоректності відповіді на питання, поставлене неналежним чином, до уваги не братимуться.
УСПІХІВ У ВИКОНАННІ ЗАВДАНЬ!


Автор завдань: Гогерчак Г. І.



ЗАВДАННЯ 1. БАЗИ ДАНИХ
Для перевірки використовуватиметься dbTester
Завдання слід виконувати в середовищі системи керування базами даних Microsoft Access.
УВАГА! Роботи перевірятиме тестувальне програмне забезпечення, тому вміщуйте вхідні та вихідні дані та називайте таблиці, запити, їх поля відповідно до поданих в умові завдання технічних умов.
Пам’ятайте: правильне розуміння умови – невід’ємна складова успішного розв’язання. Автор завдань очікує на Ваші запитання.
Укрзалізниця щиро вдячна учасникам І Дистанційного турніру з інформаційних технологій серед учнівської молоді за різноманітні варіанти автоматизованої системи друку квитків. Проте для повноцінного впровадження цієї системи підприємству необхідна єдина база даних проданих квитків для регуляції їх кількості та розподілу. Учасникам тестового туру пропонується розробити модель такої бази даних та створити деякі запити, що забезпечуватимуть її функціонування.
В таблиці Станції бази даних зберігаються дані про станції: їх назва (поле Назва) та населений пункт, в якому вони розташовані (поле Населений пункт).
Назву станції вважайте унікальною.
В таблиці Розклад зберігаються дані про станції, які кожен з потягів проїжджає: номер потяга (поле Номер), станція (поле Станція), час прибуття (поле Час прибуття), час відправлення (поле Час відправлення), відстань від попередньої станції (поле Відстаньціле) та номер станції в графіку потяга (поле Графік).
Наприклад, станція Олександрія в графіку нижче має номер 4, а станція Дніпропетровськ Головний – 8. Для станції відправлення та станції прибуття час відправлення та прибуття вводяться однакові. Для станції відправлення відстань від попередньої приймається рівною нулю.

Вважайте, що графік потяга щодня однаковий, а також що тривалість руху потяга не більша за добу.
В таблиці Квитки зберігаються дані про придбані клієнтами Укрзалізниці квитки: номер потяга (поле Потяг), номер станції відправлення в графіку (поле Відправлення), номер станції прибуття в графіку (поле Прибуття), номер вагону (поле Вагон), номер місця (поле Місце), а також прізвище та ім’я подорожуючого (поле Власник) та дата відправлення (поле Дата відправлення).
Необхідно реалізувати схему даних з відповідними зв’язками з урахуванням принципу ненадлишковості та трьох форм нормалізації баз даних та реалізувати обмеження цілісності даних бази.
Створіть наступні запити:
·        Запит Інформація про потяги, що виводить дані про наявні в базі потяги, з полями:
o   Номер;
o   Станція відправлення – назва станції, з якої починається рух потяга;
o   Станція прибуття – назва станції, на якій закінчується рух потяга;
o   Час в дорозі –кількість хвилин в дорозі;
o   Відстань – сумарна відстань, яку проїжджає потяг.
·        Запит Інформація про квитки, що виводить дані про наявні в базі квитки, з полями:
o   Номер потяга;
o   Вагон;
o   Місце;
o   Власник – вміст поля Власник;
o   Станція посадки – назва станції, на якій пасажир сідає на потяг;
o   Станція призначення – назва станції завершення подорожі пасажира;
o   Дата відправлення;
o   Час відправлення;
o   Час прибуття;
o   Відстань – сумарна відстань, яку проїжджає пасажир.
Порядок записів у запитах не важливий. Дозволяється додавати зайві поля у запитах та таблицях, проте вказані вище поля повинні бути названі відповідним чином. Зміна даних у таблицях повинна відображатися відповідним чином у роботі запитів.

Авторський розв'язок 

ЗАВДАННЯ 2. ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР
Для перевірки використовуватиметься excelTester
Завдання слід виконувати в середовищі табличного процесора.
УВАГА! Роботи перевірятиме тестувальне програмне забезпечення, тому вміщуйте вхідні та вихідні дані у вказані в умові завдання комірки.
Пам’ятайте: правильне розуміння умови – невід’ємна складова успішного розв’язання. Члени журі та автори завдань очікують на Ваші запитання.
Керівництво заводу «Київторгпром» потребує наочної демонстрації стану продажів товарів літнього сезону. Вам необхідно допомогти їм в цьому, заповнивши таблицю B2:J19 файлу analytics.xlsx відповідно до поданих в ньому підказок.
В діапазоні L3:M19 того самого аркуша повинен розміщуватись список товарів, що вироблені понад норму, без пробілів між рядками та відповідна їм величина надлишку (кількість товарів понад норму). В комірці M21 вкажіть суму втрат заводу: різницю між повною вартістю товарів без урахування знецінень та їх вартістю з урахуванням знецінення надлишку на 30%.

Уважно читайте підказки подані у файлі та приховуйте проміжні результати обчислень. Обчислення повинне виконуватись для будь-якого заповнення діапазонів B3:D19; I3:I19.

Авторський розв'язок

Корисні посилання для розв'язку: http://www.planetaexcel.ru/techniques/2/91/